Home | HVAC | Zwembaden | Reiniging | Poort automatisering | Contact | Pers | Vacatures |
---|
>32 jaar ingenieurservaring.
Het beste is maar goed genoeg.
GoLanTec energietechniek is een geregistreerd HVAC installatiebedrijf. Wij modificeren en bouwen eurobesparende en energiebesparende zwembaden.
Modulerende zwembadwarmtepomp
5 manieren om uw zwembad goedkoper te verwarmen
1)Zonnecollectoren.
Niet voldoende voor een gans zwemseizoen, als de zon niet schijnt of als het
bewolkt is. Indien er voldoende zon aanwezig is en uw budget laat het toe dan
zijn zonnecollectoren en back up met
lucht/zwembadwater warmtepomp de beste en meest economische oplossing
2)Warmtepomp
: De warmtepomp geeft het beste rendement met de warme daglucht. Dus overdag. s’
Nachts is het niet zinvol om de warmtepomp te laten draaien. De nachtlucht is
kouder. Dus best filteren, rondpompen en opwarmen overdag. COP is zeer
belangrijk want geeft informatie over het rendement, de versterkingsfactor
(prestatievermogen).
3)Controleer
de verdamping. 75% van het warmteverlies komt door de verdamping.
·
Afdekzeil met bubbels: geen supplementaire veiligheid
·
Afdekrolluik: veiligheid
·
Vloeibare deken
4)Wind:
wind creëert op de wateroppervlakte rimpels. Deze verdubbelen de
zwembadoppervlakte. Warmteverlies is functie van: watertemperatuur,
luchttemperatuur, vochtigheid en zwembadoppervlakte.
5)Zwembadtemperatuur:
Elke graad temperatuurstijging komt overeen met 15 à 18% meer verbruik.
Modulerende warmtepompen met zeer hoge COP (16!) voor zwembaden
Extreem hoog rendement:
Argumentatie van modulerende WP is :
Waarom zou uw warmtepomp altijd op vol vermogen moeten draaien als dit helemaal niet nodig is? De variabele warmtepomp die al verwarmt op 25% van zijn vermogen. Een warmtepomp met een variabele snelheid, instelbaar tussen 25 en 100%. Een normale warmtepomp kent normaal alleen een aan/uit functie en draait dus altijd op vol vermogen. Maar als je zwembad bijvoorbeeld al op temperatuur is, dan is het vaak helemaal niet nodig om de maximale energie van een warmtepomp te vragen. Met een variabel toerental (inverter) warmtepomp bespaar je aanzienlijk op je elektriciteitskosten.
Deze warmtepomp zoekt automatisch naar het juiste toerental en dus vermogen, dit afhankelijk van de werkingstemperatuur en de buitentemperatuur. En of hij nu draait op 25% of 100% van zijn vermogen; de WP blijft fluisterstil.
Pluspunten WP inverter ++
Capaciteit en verbruik WP inverter++
De Fairland zwembad warmtepomp heeft een zeer hoge efficiëntie met een maximaal rendement van ongeveer COP = 16 op 25% vermogen. Dit is extreem efficiënt. Een COP-waarde van 16 geeft aan dat 1 kW energie kan zorgen voor 16kW verwarmingsenergie. Met een COP-waarde van 16 ligt het gemiddelde verbruik op ongeveer 1,34 kW/h. Bij een gebruik van 4 uur per dag zijn de verwarmingskosten dan ongeveer 4 x 1,34 x 0,25 = € 1,35 per dag.
Gebruik en installatie WP Inverter ++
Een warmtepomp moet altijd buiten staan. Het gebruikt namelijk koude lucht om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Een warmtepomp mag dus gewoon nat worden. Om de luchtcirculatie te stimuleren is het noodzakelijk dat de aanzuigkant van de WP minimaal 80 cm vrij is van ieder object. De WP dient altijd aangesloten te worden in combinatie met een bypass kit. Een bypass regelt de hoeveelheid water die naar de warmtepomp stroomt. Een warmtepomp heeft namelijk een bepaald debiet (doorstroming) nodig om goed te kunnen werken. Met een bypass kun je dit debiet regelen.
Kenmerken WP inverter ++
De Inverter + is de allereerste full-inverter zwembadwarmtepomp. Deze wordt aangedreven door een hoogwaardige full-inverter Mitsubishi compressor & full-inverter ventilatormotor, waarmee zowel de snelheid van de compressor als de snelheid van de ventilator (omwenteling per omwenteling) wordt aangepast. Op deze manier wordt het zwembad op een intelligente manier verwarmd met een continu en optimaal rendement.
- 3 jaar algemene garantie
- 5 jaar garantie op de warmtepomp en compressor
10 keer stiller
Door gebruik te maken van de superstille Mitsubishi full-inverter compressor en het full-inverter ventilatiesysteem biedt de warmtepomp u een tot 10x stillere zwemomgeving als deze enkel de temperatuur van het zwembad moet worden behouden (lage snelheid).
Aluminium lichtmetalen behuizing
Hoogwaardige aluminium behuizing met verborgen schroeven en levenslange anti-roest garantie garandeert een eenvoudig en tijdloos design.
Ultra moderne motoren
ECM motoren = DC motoren
http://www.golantec.be/ECM%20motor/ECM%20motor.htm
"Gelijkstroom"motoren:
Ultramodern zijn de ECM (Electronicaly Commutated Motor) "gelijkstroom"motoren. Deze zijn 50% zuiniger dan de klassieke 230V inductie condensator wisselstroommotoren. Het debiet is 100% moduleerbaar. Een ventilator van 400 m³/h heeft een verbruik van 115W, 50W of 22 Watt. (drie standen). Deze motor maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen op het gebied van motortechnologie, zoals de elektronisch gecommuteerde ECM motor. Het zijn motoren op gelijkstroom zonder borstels met permanente magneten in de rotor die gevoed worden door een primaire 230V wisselspanning waarbij de frequentie van de statorompoling (commutatie) gemoduleerd wordt. De ingebouwde elektronische frequentiemodule moduleert de statorcommutatiefrequentie en zorgt voor het variabele toerental en dus debiet van de ventilatormotor. Deze motoren bestaan sinds 1993 en dit is de 3e generatie van deze technologie.
Naast de gelijkstroommotor, die de windingen op de rotor heeft, is er ook een uitvoering waarbij de windingen op de stator zijn geplaatst, en permanente magneten op de rotor. Er zijn dan geen koolborstels meer nodig, waardoor vonkvorming en slijtage (een probleem bij borstelmotoren) voorkomen wordt. Wel is het 'nog steeds' nodig de windingen op het juiste moment een stroom te laten dragen om een resulterend koppel te kunnen genereren. Dit wordt gedaan met elektronische commutatie. Veelal wordt dit gedaan met een Hall-sensor die de positie van de magneet/rotor meet en daarmee elektronica aanstuurt die de juiste polariteit op de statorwindingen zet. Er zijn geïntegreerde oplossingen zodat een borstelloze motor net zo gemakkelijk als een gelijkstroommotor kan worden aangestuurd. Deze motoren noemt men ECM motoren. (Electronically Commutated Motor).
Intelligente motor voor een intelligente ventilator:
De ECM motor realiseert ten allen tijde, ogenblikkelijk, zeer precies het optimale werkingspunt van de ventilator.
Extreem hoog rendement:
Het rendement van de motor is zeer hoog, dit bij om het even welke snelheid. Voor draaisnelheden tussen de 300 en de 1.800 tr/min haalt hij een rendement tussen de 60 en de 85%. Deze ventilatoren zijn specifiek gericht op het besparen van elektrische energie.
Zo ligt het verbruik tot 80% lager dan bij een standaard centrifugaal ventilator aangedreven door een éénfasige condensatorinductiemotor.
Ventilator
Compressor
Twin-rotary Mitsubishi DC inverter compressor
Based on “Twin mechanism” innovative solution, two rotors operate together to balance the torque for anti-shaking. It leads to higher efficiency & quieter operation.
http://www.mitsubishielectric.com/bu/air/technologies/e_saving.html
Soft Starter
Wanneer de Inverter+ warmtepomp wordt ingeschakeld, zal de aanloopstroom langzaam stijgen van 0A naar de nominale stroom in twee minuten. Hierdoor is er geen invloed op het elektriciteitsnetwerk van de woning. Dit in tegenstelling tot een normale on/off warmtepomp waar de startstroom tot 5 keer de nominale stroom kan bedragen.
Ontworpen voor luchttemperaturen -7 °C
De Inverter+ warmtepomp is ontworpen voor luchttemperaturen tot -7 ° C, waardoor het zwembadseizoen kan verlegd worden.
Zeer hoge COP
De verwarmingscapaciteit en COP (bij lucht 15°C / water 26 ° C / vochtigheid 70%) van de Inverter+ warmtepomp zijn beide gecertificeerd door TÜV Rheinland en CETIAT Frankrijk.
Ontdooiing
Defrosting by cycle inversion.
This features allows the heat pump to run efficiently at temperatures as low as 0°C.
Cycle inversion melts the ice that can build up on the evaporator much more quickly and efficiently
than other defrosting techniques (stopping the compressor, etc.).
Tips om het rendement van de WP te verhogen
Een juiste installatie en gebruik van een warmtepomp is erg belangrijk om het zwembad goed op temperatuur te krijgen en te houden.
Warmtepomp pompt 80% gratis warmte uit de lucht in uw zwembad
Warmtepompen voor zwembaden zijn duurzame energiesystemen die energie uit de lucht omzetten in bruikbare warmte. Een warmtepomp kan die energie van een relatief lage temperatuur oppompen tot een voldoende hoge temperatuur om het zwembad te verwarmen. De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast, maar dan in de omgekeerde richting: een medium heeft energie nodig om te verdampen en geeft energie af bij condensatie. Het oppompen tot een hogere temperatuur vraagt energie. Terwijl de meeste gangbare verwarmingssystemen hun energie volledig uit brandstof of een andere energiedrager halen, onttrekt de warmtepomp haar energie grotendeels (tussen 70 en 80 %) aan de lucht. De warmtepompinstallatie verbruikt dus viermaal minder energie dan een klassiek verwarmingssysteem.
De energiebesparing die bereikt kan worden met een warmtepomp wordt in grote mate bepaald door het temperatuurverschil tussen warmtebron en afgiftesysteem. Hoe kleiner dit temperatuurverschil, hoe hoger het rendement. Vanwege de relatief lage temperatuur die de warmtepomp levert, wordt ze idealiter toegepast voor zwembaden.
Lucht / water warmtepomp
Dit type warmtepomp wordt gebruikt in de zwembadtechniek. Bij dit type van warmtepomp wordt de warmte uit de omgevingslucht gehaald, om vervolgens op te pompen en aan het verwarmingssysteem toe te voegen. Erg hoge rendementen worden behaald tot buitentemperaturen van +7°C. Vooral toepassingen voor zwembadverwarming zijn voor de hand liggend voor deze toepassing. Openluchtbaden hoeven geen extra opwarming bij buitentemperaturen boven de 25°C, en indien de buitentemperaturen het vriespunt naderen wordt er meestal niet veel meer gezwommen. En juist binnen deze grenzen haalt de lucht/water warmtepomp haar hoogste rendementen. Zeker indien de warmte rechtstreeks aan het zwemwater kan afgegeven worden mits een roestvrijstalen warmtewisselaar en geen extra overgangsmedium meer dient gebruikt te worden ( CV water). Ook dient het water meestal slechts tot 30° à 31°C opgewarmd te worden, waardoor een erg hoge COP waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur. Indien bovendien deze opwarming ‘s nachts kan geschieden, kan bijkomend geprofiteerd worden van een lage kostprijs van het nachttarief. Natuurlijk is het beter voor het milieu om het zwembad uitsluitend op natuurlijke wijze te verwarmen, of door gebruik van zonnepanelen. Maar indien toch bijkomende verwarming noodzakelijk wordt om de actieve zwemperiode te verlengen, is deze warmtepomp wel de milieuvriendelijkste manier.
De goedkoopste zwembadverwarming?
Neen, na de zonnecollectoren. Deze vragen een even grote investering, maar de energieopbrengst is gratis. Opgelet echter met zonnecollectoren: Geen zon, geen warmte! Warmtepompen nemen één deel energie op van het elektriciteitsnet om er vijf af te geven aan het zwembadwater. Die vijf zijn afkomstig uit de lucht en de warmte van de lucht is voorlopig nog gratis. Omdat de lucht meestal tussen de 15 en 25°C is in de zomer tijdens de werking van de warmtepomp en het uitwisselingsproces langzaam verloopt, werkt een warmtepomp zeer zuinig.
Hieronder ziet u een berekening om het prijsverschil aan energiekosten te kunnen vergelijken tussen een warmtepomp, een elektrische verwarming en een CV verwarming. Wij gaan uit van:
Zonnecollector:
De dimensionering van een zonnecollector: U moet de oppervlakte van uw zwembad verdubbelen. Vacuumbuiscollector is ideaal. Nooit teveel warmte!
Zwembadwarmtepomp:
Een zwembadwarmtepomp heeft een COP van 5. Dit wil zeggen dat de warmtepomp theoretisch in staat is om 5 kWh aan warmte te produceren voor elke kWh ze uit het elektriciteitsnet haalt. Dit kan men gelijkstellen aan een rendement van 500%. Voor de productie van 1 GJ ofwel 1000 MJ warmte heeft de warmtepomp 1000/5 = 200 MJ aan elektriciteit nodig, ofwel 200/3,6 = 55,5 kWh. De kosten hiervoor bedragen aan dagtarief 55,5 * € 0,23 = € 12,76. De kosten hiervoor bedragen aan nachttarief 55,5 * € 0,14 = € 7,77.
Gas:
Gas met hoogrendementsketel: de productie van 1 GJ warmte met een hoogrendementsketel. Voor de productie van 1 GJ ofwel 1000 MJ warmte heeft de hoogrendementsketel 1000/0,90 = 1100 MJ aan aardgas nodig, ofwel 1100/35,2 = 31,5 m³ aardgas. De kosten hiervoor bedragen 31,5 * € 0,60 = € 19,00.
Elektrisch:
Bij gewone elektrische verwarming heb je slechts een rendement van 100%. Om hetzelfde resultaat met een elektrische verwarming te bereiken is € 5*12,76 = € 63,8 elektriciteit aan dagtarief en € 5* 7,77 = € 38,85 elektriciteit aan nachttarief benodigd. Bij een gasgestookte elektriciteitscentrale met een rendement van 40% is uiteindelijk slechts 333 / 0,40 = 833 MJ ofwel 23,7 m³ aardgas nodig, tegenover 35,5 m³ bij de hoogrendementsketel.
Een horizontale of verticale ventilator?
De ventilator van een goede warmtepomp zorgt dat verse lucht op de verdamper slaat en dat de koude gebruikte lucht efficiënt horizontaal of verticaal wordt verwijderd. De keuze tussen een horizontale of een verticale ventilator wordt bepaald door de plaats van de warmtepomp. Heb je een vrije ruimte van 5 meter, dan kan een warmtepomp met horizontale ventilator. Denk niet enkel aan de beplanting, maar ook aan het feit of je in zwempak de kille luchtstroom moet passeren. Een verticale ventilator kent dat probleem niet, maar vraagt meer onderhoud, omdat de ventilatoropening meer vuil opneemt.
COP?
Coëfficient Of Performance. Het rendement van de warmtepomp. Het afgegeven vermogen bv. 11 kW gedeeld door het opgenomen vermogen bv. 2,2 kW..
1 kW elektriciteit van het lichtnet levert u 16 kW warmte in uw zwembad op. (15 kW gratis!)
Beïnvloedingsfactoren?
De volgende factoren beïnvloeden de conforttemperatuur en de kostprijs van de opwarming:
Titanium warmtewisselaar
Geschikt voor elk type zwembadwater. Zout, chloor of broom. Geschikt voor zoutelektrolyse.
Zwembadverwarming: acht oplossingen:
Afdekken moet, zeker voor een binnenzwembad!!!!
http://www.fairland.com.cn/sizing_calculation.html
Energiekostprijs gebruik zwembad
Q = m *Cv*ΔT
cv water = 4186 J/kg K
https://nl.wikipedia.org/wiki/Soortelijke_warmte
m = 50 m³ = 50.000 kg
Cv water = 4186 J/kgK
ΔT = 20°C
Q = 50000 *4186 *20 = 4186 Mj = 4186000000 J
= 1162,77 kWh
met warmtepomp : € = 1162 kWh *0,25€/kWh *1/5 COP = 58,1 €/50 m³ per 20°C (COP 5 = warmtepomp)
met klassieke verwarming : € = 1162 kWh *0,05 €/kWh = 58,1 €/50 m³ per 20°C
http://www.golantec.be/kostprijs%20diverse%20vormen%20van%20energie.htm
Real life (gemeten met kWh meters)
Opstart zwembad 48 m³
23/03/2017 10°C >11/04/2017 : 29°C
406,07 kWh (Warmtepomp) + 54 kWh (pomp) = 460,07 kWh *0,25 €/kWh = 115,-€
Verdampen= 80% van uw energieverbruik
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdampingswarmte
De verdampingswarmte van water bedraagt 2249 kJ/kg bij standaardomstandigheden. Vergeleken met het verwarmen van water kost het verdampen 500 maal meer energie als om het 1K te verwarmen (soortelijke warmte is 4,19 kJ/kg.K), dus vijfmaal zoveel om het van 0°C tot 100°C te verwarmen!
m = 28 m³/jaar = 28000 kg/jaar
Q = 28000kg *2249kJ/kg = 62972000kJ = 17492kWh
Met warmtepomp : 17492 kWh x 0,25 €/kWh/COP 5 = 874 €/jaar om 28 m³ te verdampen (COP 5 = warmtepomp)
Zonder warmtepomp : 17492 kWh x 0,05 €/kWh = 874 €/jaar om 28 m³ te verdampen
Verbruik gemeten met gedecentraliseerde kWh meter (15/7/2016 tot 10/11/2016)
24 h/dag filteren aan 350/1100 tr/min : variabel toerental filterpomp VSP
2016: Filterpomp : 406 kWh/jaar x 0,25 €/kWh = €101,5
2016 : 2 Warmtepomp(en) : 2803 kWh/jaar x0,25 €/kWh = €700,75
Verbruik gemeten met gedecentraliseerde kWh meter (29/03/2017 tot 10/04/2018)
2017: Filterpomp : 744 kWh/jaar x 0,25 €/kWh = €186,-
2017 : 2 Warmtepomp(en) 2x7 kW 4164 kWh/jaar x0,25 €/kWh = €1041,-
http://www.golantec.be/kostprijs%20diverse%20vormen%20van%20energie.htm
Zie ook:
Zwembaden |
---|
"Een afgedekt zwembad in de tuin met automatische pH regeling: altijd een beetje veel vakantie zonder files, parkeerboetes, milieuboetes"
"Na een stresserende werkdag, kunnen thuiskomen en een hydromassage. Deze burn-out therapie werkt.
Perfecte technologie, daar komt het op aan
Versie laatst bewerkt op 23/06/2019